Raport de asistență tehnică – 5

RAPORT DE ASISTENȚĂ TEHNICĂ

Locuința individuala în Corbeanca

Clădirea vizitata are regim de înălțime P+E si este in curs de execuție, in acest moment fiind executate fundațiile, stâlpii si zidăria parterului pana sub cota grinzilor planșeului peste parter.

Considerente asupra proiectului:

-Structura de rezistenta este de tipul cadre din beton armat având, de regula, stâlpi de 30x30cm si grinzi 30x40cm sau 30x50cm.

-Proiectul de structura a fost primit pe email și este incomplet. De asemenea proiectul prezintă erori, cum ar fi: de reprezentare (greșeli de desen) și de respectare a normativelor și regulilor în vigoare; nu am primit proiectul pentru etaj.

-Proiectul de instalații primit pe email nu este pentru construcția în cauza.

-Proiectul de arhitectura este elaborat doar pentru faza autorizație (DTAC) nu si pentru faza detalii de execuție, fapt ce poate genera probleme de executie.

-Din fotografiile primite se poate observa ca execuția fundațiilor nu a respectat proiectul:

  • Partea inferioara a fundației nu are armatura;
  • Partea superioara are mai putina armatura decât in proiect;
  • Stâlpii nu au etrieri pe înălțimea fundației.

In principiu, in aceasta situație  ar trebui informat proiectantul pentru a reface calculul fundațiilor si pentru a impune măsurile necesare.

-Zidăria nu respecta normele în vigoare – nu are mortar in rosturile verticale.

-Nu ni s-au prezentat procese verbale de lucrări ascunse, autorizație de construire, proiectul de autorizație, avize etc.

 

Concluzii

 

In cazul in care veți achiziționa va recomandam următoarele:

  • Inainte de a semna orice act solicitati sa vedeti autorizatia de construire si toate avizele.
  • Demolarea zidariei existente si refacerea acesteia, eventual cu mortar in rosturi subtiri, pentru a micsora pierderile de caldura prin puntile termice.
  • Avand in vedere aspectul betonului, daca nu exista condica de betoane sau alte documente care sa ateste calitatea acestuia si a otelului, va recomandam realizarea de teste nedistructive pentru determinarea calitatii acestuia;
  • Solicitati proiectantului de rezistenta revizuirea proiectului conform normativelor in vigoare, corectarea greselilor si va recomandam sa apelati la un verificator de proiecte ales de dvs care sa certifice calitatea proiectului.
  • Solicitati elaborarea unui proiect de instalatii si a unuia de arhitectura pentru faza proiect tehnic si eventual detalii de executie; proiectul de arhitectura trebuie sa conţină şi sistematizarea verticala a terenului, inclusiv imprejmuirea.
  • Solicitati schimbarea dirigintelui de santier cu a unuia ales de dvs, dar platit de catre vanzator, momentan cel actual nu si-a respectat obligatiile profesionale impuse de norme.
  • Proiectul in forma finala va fi anexa la contract si vanzatorul se obliga sa-l respecte. Respectarea se certifica prin procese verbale de lucrari ascunse semnate de diriginte, inclusiv pentru instalatii si sistematizarea verticala.