Biblioteca Judeteana Calarasi

Constructia ce urmeaza sa adaposteasca noul sediu al Bibliotecii Judeţene se va constitui ca o extindere a Centrului Judeţean de Cultura şi Administratie publică “Barbu Stirbei”, fiind amplasata în spatele acestui complex, ca o supraetajare a clădirii Adapostului de Comandament si protectie Civilă Călăraşi. Regimul de inaltime al constructiei existente este S+D (subsol + demisol) si are functiunea de Comandament de protectie civila la nivelul subsolului si de garaj pentru 12 autoturisme in folosinta Consiliului Judetean.

A fost unul din cele mai provocatoare proiecte realizate de noi, pentru ca am avut mai multe probleme de rezolvat:

1. Proiectul a constat in realizarea unei cladiri P+5E peste doua subsoluri existente. Solutia a fost si mai dificila din motiv ca subsolul 2 care adaposteste un A.P.C. nu putea fi modificat. Pentru ca infrastructura existenta sa poată suporta sarcinile suplimentare a fost nevoie de consolidarea primului subsol prin camasuirea stalpilor si introducerea de pereti din beton armat suplimentari. Subsolul 2 fiind foarte rigid a fost necesar sa distribuim incarcarile noi catre cat mai multi din acesti pereti, care datorita destinatiei de adapost civil erau mai grosi si foarte bine armati. Am putut astfel folosi radierul existent pentru ca nu au fost concentrari mari de eforturi, acestea distribuindu-se uniform.

2.Destinatia cladirii de biblioteca a necesitat deschideri mari de 6-7m si o structura in cadre din beton armat. Incarcarile utile au fost chiar si de 7kN/mp in anumite zone datorita rafturilor de carti ce urmau a fi montate. Au rezultat astfel stalpi de 80x80cm si grinzi de 50x60cm.

Arhitectura: Arhitect Studio CN din Bucuresti.

Constructorul a fost unul dintre cei mai buni pe care i-am intalnit pana acum Optim SA din Călărași.