Casa de cultura Buftea

Casa de cultura din Buftea a fost construita in perioada anilor 1930 si are o structura de tipul zidarie portanta neconfinata. Peretii structurali exteriori au grosimea de 42cm. iar cei interiori de 28cm. Buiandrugii sunt din beton armat.

Planseele sunt din lemn, iar acoperisul este de tip sarpanta in doua si patru ape.  Deasupra salii de spectacol tavanul are o forma curba realizata din tencuiala pe sipci sustinute de talpa inferioara a unei ferme din lemn.

Fundatiile sunt din beton simplu cu o adancime de cca. 1.00m de la nivelul terenului. Latimea fundatiilor depaseste cu 3-5 cm pe cea a zidurilor.

casa de cultura Buftea

Descrierea degradarilor cladirii:

Constructia s-a comportat bine, aceasta nefiind afectata structural cu toate ca a fost supusa actiunii a numeroase cutremure (1940, 1977, 1986, 1990, 2004), din care unele cu intensitate peste 7. Deoarece trotuarele sunt degradate au avut loc infiltratii de apa la fundatii care au dus la tasari ale acestora. Din acest motiv exista zone cu fisuri verticale atat in zidarie cat si in fundatii. Nu exista hidroizolatii orizontale intre soclu si zidarie insa nu au aparut semne de igrasie.

Degradarile fundaţiilor au aparut, fără ȋndoailă, datorită tasărilor provocate de infiltraţia apelor pluviale ȋn terenul de sub fundaţii. Acest fapt se datorează degrădării trotuarelor şi chiar lipsei acestora in anumite zone, precum si intretinerii defectuoase a cladirii pe parcusul celor 80 de ani de exploatare.

 

Solutiile de interventie:

La nivelul fundaţiilor, solutiile au fost corelate cu posibilitatile financiare si tehnice ale beneficiarului. Solutia clasica ar fi fost camasuirea acestora cu grinzi jumelate din beton armat, dispuse pe ambele parti. Costurile unei astfel de soluţii erau cu mult mai mari decat posibilitatile beneficiarului, mai ales ca presupuneau si spargerea pardoselilor interioare si refacerea acestora.

Soluţia de compromis a fost cămăşuirea cu fibre din fâşii de carbon, dispuse pe conturul exterior al fundatiilor, realizand astfel o fretare a betonului simplu. S-a dispus si refacerea trotuarelor, pentru a asigura indepartarea apelor pluviale.

La suprastructura s-a realizat o fretare a zidariei cu panze din fâşii de carbon, Sika, impreuna cu alte masuri de consolidare pentru a contracara efectul de resturnare al peretilor de la sala de spectacole. La mijloc, cladirea, avea o comportare de hala torsionata, fiind rigidizata la capete de catre spatiile de acces si tehnice.

Solutia aleasa a contribuit la marirea gradului de asigurare seismica cu o reducere substantiala de costuri fata de solutia clasica (introducerea de samburi din beton armat si centuri din beton armat.

Cladirea a fost extinsa in plan cu un corp nou cu structura din otel.

 

 Expert tehnic: ing. Gheorghe Bratu

Structura de rezistenta: ing. Florin Gheorghiu, ing. Catalin Rosu, dr. ing. Loredana Joita

Arhitectura: General Concept, arh. Dorin Mitisor, arh. Andrei Mitisor.