Cum cumpăr o casa veche?

Atunci când vrei sa cumperi o casa veche, e important sa ceri sfatul unui inginer constructor cu experiență sau al unui expert tehnic atunci cand vrei sa cumperi o casa veche. Va dau un exemplu intalnit in practica anul acesta, legat de o casa cumparata de o familie undeva pe la marginea Bucurestiului dar nu in afara lui. E vorba de o casa parter cu o suprafata maricica, casa pe care doresc sa o amenajeze si sa o extinda putin in plan cu doua camere. Pentru asta au nevoie de expertiza tehnica, aviz de la Inspectoratul in Constructii si un proiect.  Expertiza o facem noi, la fel si proiectul de structura de rezistenta, arhitectura o face un arhitect, client de-al nostru. Cand m-a sunat arhitectul sa-mi ceara oferta, mi-a zis ca e vorba de o casa solida si ca sigur nu trebuie sa o consolidam. M-am dus sa o vad si-am ramas surprins, era o casa veche de prin 1970, facuta probabil de o familie de oameni saraci, ca atunci aia locuiau la periferie ( nu ca acum :)) si care de-a lungul timpului mai fusese completata cu inca doua corpuri. Lucrul asta se vedea foarte usor, stilurile fiind diferite. E o casa facuta din lipsa, cu pereti mai grosi doar pe exterior, si pereti interiori subtiri, camerele sunt mici si  impartite prost. Plafonul era din din grinzi de lemn, cu tencuiala la partea inferioara, care in anumite zone era crapata. Acoperisul era din tabla, partial ruginita, iar structura din lemn destul de subreda. Nu are stalpi de beton la colturi, nici centuri. Are niste fundatii din beton de vreo 50cm adancime, ma indoiesc insa ca sunt armate. In pereti avea igrasie pe o zona de 20cm de la nivelul pardoselii. Per total nu e o casa pe care sa o cumperi si sa o locuiesti inca 50 de ani, daca nu ii faci o reabilitare profunda. Nu ma refer aici la consolidare neaparat, ci la o igienizare, incepand cu tencuiala planseului si schimbatul acoperisului cu tot cu structura de lemn.

Uite un mic ghid cu niste “chei” de verificare atunci cand doriti sa cumparati o casa veche si o pastrati:

– intotdeauna intrebati cand e construita si daca au fost facute  modificari, extinderi etc.; poate are si vreo expertiza facuta, cine stie.

– incercati sa intrati in pod sa verificati starea lui (infiltratii de apa, urme de carii, elemente rupte etc).

– verificati daca planseele sunt din beton (este foarte important sa fie din beton, un planseu de beton asigura o comportare mult mai buna la cutremur).

– verificati ca peretii exteriori sa fie din caramida si nu din lemn tencuit (paianta).

– daca puteti verifica si adancimea de fundare ar fi nemaipomenit; nu e chiar asa greu de facut, trebuie sapata o groapa la un colt al cladirii si vazut daca are fundatie din beton si pana la ce adancime este ea; minim ar fi 80 de cm.
– verificati daca exista fisuri sau crapaturi in pereti, cele mai periculoase sunt cele inclinate, provin din seism;

Inca un sfat, e foarte important sa verificati si instalatiile unei cladiri, pentru ca de regula sunt vechi si necesita inlocuire. E important ca instalatiile sa fie noi pentru ca dupa ce refaceti finisajele va fi greu sa mai faceti vreo interventie.

 

Fapte!

Fapte!

Mai jos câteva exemple întâlnite în practica: Case construite după 1950: o casa cumpărată de o familie undeva pe la marginea Bucureștiului dar nu […]