RAPORT DE ASISTENTA TEHNICA – 6

RAPORT DE ASISTENTA TEHNICA

Imobil strada Ardeleni nr. .

Client …………….

          Cladirea investigata este un imobil cu regim de inaltime Demisol+Parter+Pod construita inainte de anul 1900.

Conform uzantei vremii si observatiilor din teren, structura de rezistenta este de tipul zidarie portanta din caramida plina presata si plansee din lemn. Este posibil ca de-a lungul celor 120 de ani de existenta sa fi fost realizate numeroase interventii spre exemplu scarile din beton armat (betonul armat a fost introdus, pe scara larga, dupa 1920 in Romania).

Grosimea peretilor de zidarie este cuprinsa intre 14cm si 42cm. Din observatiile vizuale majoritatea peretilor au continuitate pe verticala de la demisol la pod. Acest fapt se poate verifica prin suprapunerea planurilor de cadastru daca acestea exista.

Degradari observate:

  • Tencuiala degradata pe toata fatada – necesita refacere totala
  • Igrasie la demisol – datorita lipsei trotuarului pe zona de calcan si a unor burlane ale vecinilor care descarca direct langa fundatie
  • Beciul situat in afara perimetrului cladirii este afectat de umiditate atat la fundatii cat si la grinzile metalice care sustin planseul pe boltisoare
  • Infiltratii de apa la pod, majoritatea elementelor sarpantei fiind afectate
  • Crapaturi in peretele de calcan al podului, probabil survenite la unul din seismele din 1977 sau 1940 si lasate neconsolidate.

Intereventii necesare datorita degradarilor descrise mai sus si conformarii cladirii:

  • Impermeabilizarea peretelui de demisol spre calcan sau realizarea unui trotuar si a unei hidroizolatii in curtea vecina (solutie putin probabila); impermeabilizarea se poate realiza cu solutii speciale de la Mapei.
  • Impermeabilizarea peretilor pivnitei si curatarea si vopsirea profilelor metalice, eventual in functie de gradul de afectare si consolidarea acestora.
  • Investigarea starii grinzilor din lemn de peste demisol si de peste parter, eventual scoaterea straturilor de moloz dintre grinzi; dupa caz consolidarea planseelor.
  • Camasuirea mortar de ciment armat cu plase sudate, pe ambele fete ale peretelui de calcan inclusiv la parter.
  • Evaluarea starii elementelor sarpantei si inlocuirea celor degradate.
  • Schimbarea invelitorii.

In vederea cresterii gradului de asigurare seismica este necesara o expertiza tehnica amanunitita si evaluarea calitatii zidariei si mortarului. Se recomanda oricum scoaterea tuturor tencuielilor si inlocuirea acestora pentru igienizarea cladirii si refacerea instalatiilor electrice si sanitare. Din punctul meu de vedere daca la decopertare nu se descopera fisuri sau crapturi ascunse, o camasuire usoara cu mortar armat cu plase sudate ar putea creste gradul de asigurare seismica la o valoare acceptabila.  Bineinteles ca trebuie camasuiti peretii pe intreaga verticala si realizata si o placa din beton armat la nivelul pardoselii subsolului care va avea oricum si un rol de reducere a umezelii ce vine din pamant.

Mansardarea poate fi realizata numai in urma unui proiect si al unei expertize tehnice din care este posibil sa rezulte ca necesare masuri de consolidare.

O solutie eficace ar fi demolarea completa a podului si realizarea unei mansarde cu structura din lemn. Va recommend insa sa solicitati un certificat de urbanism  de informare inainte de cumparare. Aceasta poate fi cerut de catre reprezentatii actualului proprietar, si ne va indica daca putem transforma podul in mansarda fara sa depasim coeficientii urbanistici ai zonei (POT si CUT).

Cu un arhitect experimentat se poate obtine suficient spatiu in volumul podului actual ceea ce ar presupune ca nu mai aveti restrictii de ordin urbanistic.

Trebuie sa aveti in vedere, inainte de cumparare, si daca spatiile existente satisfac exigentele de locuire. Demolari de pereti intr-o astfel de cladire sunt greu de realizat, majoritatea acestora avand rol structural.

Experiente similiare au dus la cca. 5-600 euro/mp costuri de renovare si consolidare.

Pentru alte drepturi si obligatii ce va revin dvs gasiti aici legea 10 privind calitatea in constructii:

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/182108