Locuință str. Ghiocei

In 2014 a venit la noi arh. Raluca Tautu, o simpatica colaboratoare de-a noastra, zicem asta pentru ca e mereu vesela, și ne-a rugat sa o ajutam cu proiectul unei locuințe existente pe str. Ghiocei din București. Proprietarul dorea sa mansardeze o clădire cu Spartial+P+Pod, construita în perioada anilor 1930 şi completată ulterior cu încă un corp. Clădirea avea un aspect banal, fără simetrii, de forma poligonală, cu o suprafață construită de cca. 65mp.

Structura de rezistenta a constructiei este din zidarie portanta neconfinată cu grosimea de 1 cărămidă la exterior (~28cm) şi 1/2 cărămidă la interior. La subsol grosimea zidurilor este de 1 cărămidă la exterior şi la interior. Planşeul peste subsol este realizat din bolţişoare de cărămidă şi grinzi metalice. Planşeul peste parter este din lemn în zona locuinţei şi din beton armat peste anexa. Intre grinzile de lemn ale planseului peste parter se gaseşte o umplutură din moloz şi pământ. Acoperişul are o şarpantă de lemn pe scaune, cu 4 ape, cu calcan,învelitoare este din tablă. Peste anexa acoperişul este de tip terasa.

plan_ghiocei

Soluţiile de consolidare pentru mansardare au fost urmatoarele:

  • se vor cămăşui toti pereţii interiori şi exteriori cu mortar M100 şi plase sudate ø5/100; grosimea cămăşuirii va fi de minim 5 cm.; peretele dinspre curte se va cămăşui inclusiv pe înălţimea fundaţiei;
  • se va demola zidăria existenta până la nivelul noilor centuri şi local până la nivelul noilor buiandrugi;
  • se vor realiza centuri si buiandrugi din beton armat peste toate zidurile împreună cu placă din beton armat cu o grosime de maxim 13cm. pentru a nu mări încărcările excesiv;
  • din noile centuri din beton armat se vor lăsa mustăți pentru sâmburii din beton armat necesari confinării zidăriei noi de la mansardă;

Noi la Vilared sunt de parere ca interventiile la fundatii trebuie sa fie minime, iar aceasta clădirea avea o arie suficienta a fundațiilor si nu aveam fisuri datorate tasărilor diferențiate. Din aceste motive n-am intervenit la fundații, in schimb am luat cateva masuri in corelare cu expertiza tehnica:

  • pardoseala de la parter din zona fără subsol se va proiecta ca o diafragmă rigidă, la baza pereţilor; sub aceasta se va monta polisitiren extrudat şi pietris mărgăritar pentru ruperea capilarității.
  • pardoseala de la parter din zona planșeului peste subsol, se va realiza prin montarea de polistiren extrudat şi o şapă armată de maxim 5cm.
  • pardoseala subsolului se va proiecta ca o diafragmă rigidă, la baza pereţilor; sub aceasta se va monta polisitiren extrudat şi pietris mărgăritar pentru ruperea capilarității.
  • in vederea eliminării igrasiei la baza pereţilor se va reface hidroizolarea fundatiei si soclului şi se vor realiza platforma betonată etanşă in curtea interioara, prevazuta cu rigole de scurgere spre canalizare.

Mai jos cateva poze din timpul consolidării.

 

Partea cea mai grea a acestei lucrări fost bineînțeles șarpanta din lemn sau mai bine zis mansarda, motiv pentru care l-am lasat pe Florin Gheorghiu sa-si bată capul cu ea, vedeti mai jos ce-a iesit.

La final a iesit o mica opera de arta, cel putin asa zicem noi si beneficiarul!